Bevattningsförbud införs 1 maj

VattenslangUndvik att vattna med slang eller vattenspridare. Foto: Scandinav bildbyrå
Platshållare för bildspel

Bevattningsförbud införs i Hultsfred och Högsby kommuner 1 maj-30 september 2017. Detta eftersom grundvattennivåerna ligger cirka 20 centimeter lägre än vid samma period förra året. 

Den 18 april beslutade förbundsdirektionen för Östra Smålands Kommunalteknikförbund att införa bevattningsförbud från den 1 maj. Dricksvattnet ska i första hand användas till matlagning, dryck och hygien. Genom att alla hjälper till att spara vatten minskar risken för att till exempel äldreboenden, förskolor och näringsliv blir utan vatten.

Anledningen till bevattningsförbudet är att grundvattennivåerna ligger långt under de normala för årstiden. Detta på grund av att perioden oktober 2016-mars 2017 varit fattig på nederbörd med en torr höst och en snöfattig vinter. Det är under denna period som grundvattennivåerna normalt brukar återhämta sig. Nederbörd som kommer under april-september tas till största delen upp av växtligheten och når inte grundvattnet.

– Vi är väldigt beroende av att det kommer större nederbördsmängder framöver, men SMHI:s prognoser visar att sommaren 2017 även den kommer att bli fattig på nederbörd. Därför vill vi vara ute i god tid med det här bevattningsförbudet innan det blir riktig vattenkris, säger Lars Lundgren, avdelningschef VA/renhållning på Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i kommunerna.
– Men vi hoppas att även de med enskilda brunnar hjälper till att vara sparsamma med vattnet, säger Lars Lundgren.

Även näringslivet uppmanas att vara sparsamma med vattnet så långt det är möjligt.

Det här innebär bevattningsförbudet:
• Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare.
Tips! Du får använda vattenkanna, men vattna sparsamt. Samla gärna upp regnvatten och använd för att vattna med.
• Du får inte fylla din pool med dricksvatten.
Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa men inte för bad.
Tips! Bada istället i simhall eller badsjöar.
• Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang.
Tips! Var sparsam med antalet biltvättar. Måste du tvätta bilen så gör det på en automattvätt som har ett återvinningssystem för vatten.
• Du får inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, altaner eller liknande.