Vattnet i Vena behöver inte längre kokas

Uppdaterad information tisdag 14 augusti klockan 13.20

Det senaste provresultatet visar att vattnet nu är tjänligt och att det kan användas som vanligt utan att behöva kokas. Vattnet kan fortfarande under någon veckas tid smaka och dofta klor i Vena och Hultsfred.

– Det är ännu oklart vad som orsakat de förhöjda värdena av koliforma bakterier. Vi kommer fortsättningsvis att ta täta vattenprover för att säkra vattenkvaliteten.
Att bakterierna inte längre är kvar beror på den klorering som skett senaste veckorna, säger Jens Karlsson, avdelningschef Östra Smålands Kommunalteknikförbund.

 

Måndag 6 augusti klockan 10.40

Provresultatet visar fortfarande på förhöjda värden av koliforma bakterier i vattnet.
Boende i Vena samt de som bor längs överföringsledningen från Gnöttlerum till Vena uppmanas därför att fortsätta koka vattnet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Utökade vattenprover har tagits idag måndag 6 augusti och ytterligare prover kommer att tas imorgon tisdag 7 augusti.

Provsvaren kommer tidigast tisdag 14 augusti.

 

Fredag 3 augusti klockan 9.40

Vid senaste provresultatet visade det på förhöjda värden av koliforma bakterier i vattnet. Därför rekommenderas boende i Vena och boende längs överföringsledningen  från Gnöttlerum till Vena att koka vattnet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det innebär att vatten som ska drickas eller användas till matlagning ska kokas upp tills det bubblar ordentligt.

På grund av detta kan vattnet i Vena och Hultsfred dofta klor. Det är ingen fara, halten av klor har höjts i vattenverket.

Nya vattenprover har tagits, provsvaren kommer tidigast på söndag 5 augusti.