Publicerad:

Kommunal mark för foder/bete

Detta gäller för dig som har behov av kommunal mark för att ta foder/bete

De senaste månadernas torra väder har skapat akut foderbrist för många djurhållare. Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK) erbjuder därför möjlighet att ta foder/bete på kommunal mark till de som kommer in med önskemål på specifika platser.

Hultsfred kommuns mark förvaltas av ÖSK. På en del av dessa marker finns det aktiva arrenden och nyttjanderättsavtal, resten sköts av ÖSK.

Så här hanteras förfrågningar för att nyttja kommunal mark:

Närhetsprincipen används på förfrågningar som kommer in. Därför kommer svar inte ges förrän tidigast fem arbetsdagar efter att förfrågan kommit in, för att se om någon med kortare avstånd kan nyttja marken sett ortsvis. Kommer det in förfrågningar på samma mark under den tiden kommer vi försöka hitta samordningsmöjligheter mellan de olika förfrågningarna (kan bete kombineras med en skörd till exempel under upplåtelseperioden).

ÖSK kommer inte peka ut några områden utan den som är intresserad av mark får själv ta reda på var lämpligt foder/bete kan finnas och ange det i sin förfrågan.

Endast personer med egen djurhållning kan få tillgång till mark för foder/bete. Foder som tas får inte säljas vidare.

Vid önskemål om bete kommer ÖSK att stämma av med miljö- och byggnadsförvaltning ifall några tillstånd behövs.

För områden som tas i bruk gäller överenskommelsen längst till och med 1 november. ÖSK dokumenterar överenskommelsen med kartbilaga. Inget avtal kommer upprättas.

Ingen kostnad för upplåtelsen kommer tas ut.

För stängsel och övriga åtgärder som krävs står djurhållaren för kostnaden. Djurhållaren står även för eventuella övriga kostnader.

Kommunen garanterar inte markens beskaffenhet och eventuella risker som ett nyttjande kan medföra, till exempel stenar i marken.

 

Kontaktuppgifter:

OBS! Då det är semestertider kan det vara svårt att nå oss. Lämna då meddelande i telefonsvar eller till växeln så ringer vi upp. Någon av nedanstående personer är alltid på plats under sommaren.

Mikael Nilsson, mikael.nilsson@osk.hultsfred.se, 0495-24 07 03

David Nelson, david.nelson@osk.hultsfred.se, 0495-24 15 22

Växeln: 0495-24 00 00