Publicerad:

Snart kommer alla hushåll ha fastighetsnära insamling med två avfallskärl

färdigmonterade avfallskärl står redo att köras utFärdigmonterade avfällskärl redo att köras ut.

Från och med den 1 januari 2024 ansvarar kommunen för insamling av hushållens förpackningsavfall och tar över driften av alla återvinningsstationer i kommunen. Regeringen har beslutat om förändringar i förordningen om producentansvar för förpackningar. Det betyder att ditt hushåll ska ha insamling av mat- och restavfall, förpackningar av papper, plast, glas och metall fastighetsnära, det vill säga intill din bostad.

Kommunen har sedan 2017 erbjudit fastighetsnära insamling av mat- och restavfall samt förpackningar via två avfallskärl med fyra fack i varje kärl. Det nya lagkravet innebär att vi från och med vecka två kommer börja köra ut de nya kärlen till fastigheter som i dagsläget har ett så kallat rött eller gult abonnemang.

Majoriteten av villa- och fritidshushållen har redan idag fastighetsnära insamling, FNI, som innebär insamling via fyrfackssystem. Bytet innebär att din totala årskostnad kommer att minska i och med att det nya abonnemanget blir billigare.

De hushåll som i dagsläget inte har fyrfackssystem, det vill säga gult och rött abonnemang, kommer automatiskt att få två fyrfackskärl under 2024. Du som påverkas av bytet får information om detta cirka fyra veckor innan bytet sker.