Publicerad: Uppdaterad: 2021-06-07 15:47

Hjälp till att spara vatten, du kan bidra

Bevattning med kanna

Grundvattennivåerna fortsätter att sjunka. Vi får gå tillbaka till år 1968 för att hitta lika låga vattennivåer som nu. Lars Lundgren, avdelningschef VA/Renhållning, Östra Smålands Kommunalteknikförbund vill vädja till sparsamhet av vattnet.
– Ännu behöver vi inte vidta så drastiska åtgärder som bevattningsförbud, men det kan bli aktuellt längre fram om inte läget stabiliserar sig, säger Lars.

Grundvattennivåerna är mycket låga eftersom det har varit en mild vinter och torrt i markerna under en lång tid. Även om vi får ihållande ösregn nu, så hjälper det inte upp nivåerna, eftersom regnet så här års sugs upp av mark och växtlighet.

Det finns flera åtgärder som varje hushåll kan göra, både på lång och kort sikt. Här följer några tips som kan spara både vatten och pengar:

  • Undvik att vattna med slang och vattenspridare. Genom att använda kanna minskar du onödig förbrukning. Samla gärna upp regnvatten som du senare kan använda för bevattning i trädgården.
  • Spara in på antalet tvättar av bilen och tvätta på biltvätt.
  • Diska och tvätta med fulla maskiner. Undvik handdisk. Om du ändå diskar för hand, undvik att skölja under rinnande vatten.
  • Välj dusch istället för badkar. Duscha snabbt och använd gärna ett snålspolande munstycke.
  • Ha hellre en kanna vatten i kylskåpet istället för att spola upp kallt vatten varje gång du är törstig.
  • Stäng av kranen till handfatet när du borstar tänderna eller rakar dig.
  • Se över kranar och toalettstolar. En droppande vattenkran eller läckande toastol kan kosta mycket pengar. När alla kranar är avstängda kan du kontrollera genom att vattenmätaren står stilla.

Tack för din insats!